全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

奇普菲尔德事务所新作:开放拱廊,巴黎莫兰大道综合体改造

奇普菲尔德事务所新作:开放拱廊,巴黎莫兰大道综合体改造
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2022.08.11 10:45
建筑立面外观  ©Simon Menges
庭院与拱廊  ©Simon Menges

建筑设计  David Chipperfield Architects Berlin

执行设计  Calq Architecture

项目地点  法国巴黎

建成时间  2022年

总建筑面积  6.35万平方米


 

这栋曾为巴黎政府办公楼(Préfecture de Paris)的建筑坐落于巴黎塞纳河岸边第四街区的莫兰大道,原属于市政府单位,由建筑师Albert Laprade在1960年前后完成。旧有建筑体由一座16层的塔楼和两个9层侧翼组成,它们共同围合出了面向林荫大道的广场空间。建筑宏大的体量以及严格重复的外表皮网格结构令建筑体变得非常封闭,让人无法靠近。毫无生机的广场空间也是这一缺陷的表征。

The former ‘Préfecture de Paris’ on Boulevard Morland is situated on the banks of the River Seine in 4th arrondissement of Paris. The building, which originally housed city administration, was completed around 1960 by the architect Albert Laprade. The existing complex originally comprised a 16-storey tower flanked by two 9-storey wings, which formed a square facing the boulevard. As a consequence of the grand scale and the stringent, repetitive façade grid, the complex had a closed off and unapproachable appearance, which was also evident in the rather lifeless square.

 

功能分区示意  ©David Chipperfield Architects
从西侧远望建筑  ©Simon Menges
从河对岸远望建筑  ©Simon Menges

在“重塑巴黎”(Réinventer Paris)项目的呼吁下,由建筑师、项目开发商、景观建筑师和艺术家所共同组成的跨学科团队,为23个地点规划出全新的构想。其中,戴卫奇普菲尔德建筑事务所和法国开发商Emerige共同中标了“重塑巴黎”中莫兰大道综合体的改造。

Within the context of the Call for Projects ‘Réinventer Paris’, new concepts were to be generated for 23 sites by interdisciplinary teams, comprising architects, project developers, landscape architects and artists. The team David Chipperfield Architects Berlin and the French developer Emerige won the Call for Projects for the complex on Boulevard Morland.

 

从河对岸远望建筑  ©Simon Menges

建筑立面外观  ©Simon Menges

现今全新的“莫兰大道综合体”(Morland Mixité Capitale)就是从原有的建筑中翻新改建而来。过去内向化的封闭空间现在面向公众开放,如校园一样开放且活力,也对整个社区产生了积极的影响。

The new ‘Morland Mixité Capitale’ is the result of the refurbishment, remodelling and extension of the existing buildings. The previously introverted complex was made accessible to the public, transforming it into a lively and open place with the character of a campus and emanating a positive effect for the overall neighbourhood.

 

底部空间  ©Simon Menges

两个新增的建筑体量分别面向了林荫大道和塞纳河,它们调和了周边建筑和现存建筑体量的差异,城市也因此而被修复。悬空的建筑体量创造了全新的公共轴线,来为人们提供从林荫大道走向塞纳河的廊道。作为对于过去严格的柱网结构的抗衡,新的载重拱顶结构强化了这条位于地面层的廊道。与此同时,这些拱廊塑造出了欢迎的姿态,引导路人进入建筑内部。

Two new building volumes facing the boulevard and the River Seine, which mediate between the scale of the existing and neighbouring buildings, contribute to the repair of the city. The volumes are raised above the ground to create a new public axis that provides a passage from the boulevard to the River Seine. Load-bearing, vaulted arcades characterize this passage at ground floor level and act as a counterpart to the stringent column grid of the existing ensemble. The arcades establish an inviting entrance gesture to the campus, guiding passers-by into the interior of the complex.

 

庭院与拱廊  ©Simon Menges

保存与发展已有建筑,不仅确保了城市的延续性,还建立起可持续发展概念的一项基本组成。出于对原有肌理的极度尊重,此次改造秉持了尽可能去修复而非取代的原则。在保证其他性能表现外,设计师通过基于热能交换的能量循环和为城市屋顶花园设计的封闭式植物净化系统,保证了建筑的低能耗。

Preserving and further developing the existing building not only ensures urban continuity, but also forms an essential component for the sustainability concept. With great respect for the existing fabric, it was repaired instead of being replaced wherever possible. Low energy and resource consumption are ensured, among other things, by an energy cycle based on heat exchange and a closed phyto-purification system for urban gardening on the roof.

 

建筑立面外观  ©Simon Menges

建筑体涵盖了多种功能包括高档与经济适用房、酒店、青年旅舍、办公室、零售、美术馆、超市和幼儿园等设施。两个顶层空间起初只在原有建筑建成不久后的几年中才对外开放,如今它们也被重新归还予公众。这两个顶部楼层空间设有由来自Studio Other Spaces Berlin的两位艺术家奥拉维尔·埃利亚森以及塞巴斯蒂安·贝赫曼的艺术装置,一个酒吧以及一个餐厅。从此,住户和访客都将在此享受法国首都的广阔景色。

The complex accommodates a wide spectrum of usages: upscale and affordable housing, a hotel, a youth hostel, offices, retail, a gallery, a food market and a childcare facility. The two top floors, which were only accessible to the public for a few years following the completion of the original building, are opened up again and given back to the public. These upper storeys house an inhabitable art installation by Ólafur Eliasson and Sebastian Behmann from Studio Other Spaces Berlin, a bar and restaurant. From here, inhabitants and visitors can enjoy wide vistas over the French capital.

 

青年公寓  ©Simon Menges

顶层酒吧与艺廊  ©Simon Menges

 

设计图纸 ▽

 

总平面图  ©David Chipperfield Architects
首层平面图  ©David Chipperfield Architects
二层平面图  ©David Chipperfield Architects
五层平面图  ©David Chipperfield Architects
西北向立面图  ©David Chipperfield Architects
东南向立面图  ©David Chipperfield Architects
东北向立面图  ©David Chipperfield Architects
西南向立面图  ©David Chipperfield Architects
剖面图  ©David Chipperfield Architects
柱廊节点详图  ©David Chipperfield Architects

 

完整项目信息

Competition: 2015 – 2016

Project start: 2016

Construction start: 2018

Completion: 2022

Opening: 2022

Gross floor area: 63,500 m2

Client: Société Parisienne du Nouvel Arsenal

Project controlling: Emerige, Paris

Architect: David Chipperfield Architects Berlin

Partners: David Chipperfield, Christoph Felger (Design lead), Harald Müller

Project architects: Ronan Burke (Competition), Wiebke Ahues (Preparation and brief to Technical design, Site design supervision), Anne Hengst (Deputy project architect Developed design to Technical design)

Project team: Rodrigo Antón Carrasquer, Wolfgang Baumeister, Jana Bolten, Axel Burkhard, Mirjam von Busch, Emmi Frank, Álvaro González Zanetich, Anne Hengst, Paul Hillerkus, Enise Kocaman, Katharina Loges, Maximilian Lohmann, Sandra Morar, Carthage Murphy, Rebecca Odewole, Joshua Saunders, André Silva Oliveira; Visualisation: Konrad Basan, Ken Polster, Simon Wiesmaier

Competition team: Rodrigo Antón Carrasquer, Ivan Dimitrov, Bertram Dreyer, Pavel Frank, Paul Hillerkus, Cyril Kriwan, Carthage Murphy, Elsa Pandozi, Christof Piaskowski, Lydia Ramakers, Joshua Saunders, Noriyuki Sawaya, Iason Tsironis, Niklas Veelken, Jaro Venitz, Marc Warrington, Amelie Wegner, Max Werner, Annabell Wolf; Graphics, visualisation: Maude Orban, Simon Wiesmaier, Ute Zscharnt

 

In collaboration with

Quantity surveyor: CB économie, Chartres

Contact architect: BRS-Architectes, Paris (Procurement)

Executive architect, local partner: Calq Architecture, Paris (Local partner early phases: responsible for interior for existing buildings, Executive architect construction supervision)

General contractor: Bouygues, Paris

Structural engineer: Somete, Paris; Bollinger & Grohmann, Berlin

Services engineer, Building physics: Barbanel Ingénierie, Toulouse

Acoustic consultant: Acoustique Vivié & Associés, Paris

Fire consultant: MDS, Paris

Façade consultant: Bollinger & Grohmann, Berlin

Sustainability: Etamine, Paris

Landscape architect: Michel Desvigne Paysagiste, Paris

Art installation: Studio Other Spaces, Berlin (Ólafur Elíasson und Sebastian Behmann)

Temporary art installation: Encore Heureux, Paris

 


 

 

本文由David Chipperfield Architects授权有方发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

关键词:
巴黎
戴卫奇普菲尔德建筑事务所
改造
法国
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。