全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

创意“工厂”:LPI广告工作室办公空间 / 里外工作室

创意“工厂”:LPI广告工作室办公空间 / 里外工作室
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2022.06.16 10:19
摄影:五透

设计单位  里外工作室

项目地点  北京朝阳

建成时间  2021年5月

项目面积  300平方米


 

氛围,作为一种设计手段

 

项目位于北京东外56号文创园,面积为300平方米。作为一家新锐的数字广告公司,业主对于办公室的期许是一个银灰色的匀质的空间,一个承载创意的容器。同时,业主还透露出对Andy Warhol电影Factory Girl的喜爱,希望将此融入设计。

The project is located in Beijing Dongwai No. 56 Business Park, with an area of ​​300 sqm. As a new digital advertising company, The client's expectation for the office is a sliver,homogeneous space, a container for creativity. At the same time, the owner also revealed her love for Andy Warhol's movie "Factory Girl", hoping to incorporate this into the design.

 

入口  摄影:五透

作为对“匀质空间”的回应,设计策略是减少过度的设计,避免出现强烈的单一形象:运用统一风格的选材和工业预制产品来减少“设计”的痕迹,意在“铺陈出独特的氛围,而非形式的连贯”。(摘自“Hapticity and Time”,Juhani Pallasmaa)

As a response to the "homogeneous space", the design strategy is to reduce excessive design and avoid a strong single image: use uniform style materials and industrial prefabricated products to reduce the traces of "design", which is intended to "lay out a unique atmosphere," Rather than form coherence." (From "Hapticity and Time", Juhani Pallasmaa)

 

轴测示意图  ©里外工作室
入口“森林”  摄影:五透
休息区  摄影:五透

 

创意的工厂

 

空间有两个入口,主入口保证通行和展示,次入口临近办公楼大堂,有较好展示价值,故设计师选取“工厂车间”意向,采用推拉门和防撞门作为“工厂”的大门,将粗犷锐利的工业感发挥到极致。

The space has two entrances, the main entrance guarantees passage and display, and the secondary entrance serves as a spiritual symbol of a "factory". The designer uses metal sliding doors and anti-collision doors in the factory workshop as the gates of the "factory" to maximize the rough and sharp industrial sense. 

 

入口  摄影:五透
大门细节  摄影:五透

前厅四壁贴有银箔,作为对电影Factory Girl的致敬。作为非常用出入口,次入口前厅空间置入“森林”场景,形成一个工业风空间中绿意盎然的存在,人们似乎要先踩着青苔,穿过一片森林,才能进入到办公场所里。

Silver foil is attached to the walls of the lobby as a tribute to the movie "Factory Girl".

 

入口“森林”  摄影:五透

“森林”细节  摄影:五透
次入口门厅  摄影:五透

前厅上方悬挂代表企业精神的LED灯,成为空间亮点的同时又不影响人视范围内的空间元素。前厅两侧分别是会议室和讨论室,采用镜面玻璃隔断,增加空间开扬感。讨论室内所有元素均为银色,形成一个富有工业感的讨论空间。

The LED lights that represent the spirit of the enterprise are hung above the front lobby, which becomes a bright spot in the space without affecting the space elements within the scope of people's vision. On both sides of the lobby are the meeting room and the seminar room, which are partitioned by mirror glass to increase the sense of open space. All elements in the discussion room are silver, forming an industrial seminar space.

 

门厅  摄影:五透

讨论室  摄影:五透

讨论室一侧为小型茶水间,作为对外接待使用。此处还放置风管改造为猫爬架,供公司的“吉祥物”使用。

One side of the seminar room is a small pantry, which is used for reception. There is also a duct transform to the cat climbing frame for use by the company's mascot.

 

茶水间  摄影:五透

茶水间储物柜  摄影:五透
猫爬架  摄影:五透

前厅与办公区之间设置休息接待区,作为公共和隐私的过渡。此处保留原始钢结构及供暖设备,与新建墙体并存,形成富有质感的空间氛围。折叠门使讨论室在独立和开放间切换,打开时与休息区连为一体,可拓展为企业活动场所。

A rest area is set between the front lobby and the office area as a transition between public and privacy. The original steel structure and heating equipment are preserved here, coexisting with the newly built walls, forming a rich spatial atmosphere. The folding door allows the discussion room to switch between independent and open, and connects with the rest area when opened, expanding into a corporate activity venue.

 

休息区  摄影:五透

开放办公区中轴线上设置一个长达3.5米长桌,像极了工厂的操作台或研发创意的实验桌。可满足员工成组讨论或在此就餐聚会的场景需求。

A 3.5-meter-long table is set on the central axis of the open office area, which resembles a factory operation table or a research and development creative experiment table. It can meet the needs of employees in group discussions or dining gatherings here.

 

开放办公区  摄影:五透
长桌  摄影:五透

长桌采用磨砂不锈钢台面,保证手感的同时易于清洁维护。长桌四周采用脚手架固定,将长桌和顶部灯具连为一体。

There are separate workstations on both sides of the long table, and silver metal mesh is arranged between the workstation and the aisle to enhance the sense of spatial sequence, and document hooks can be set on it to enhance functionality.

 

长桌细节  摄影:五透

长桌两侧分置工位,工位与走道间设有银色金属网,增强空间序列感的同时,可在其上设置文件挂钩,增强功能性。

 

开放式工位  摄影:五透

银色金属网  摄影:五透

靠近外窗处,设置休息区。绿植,暖色调的沙发和低矮的音响,将人从快节奏工作中抽离,提供了小憩的场所。

Set up a rest area near the window. Green plants, warm-toned sofas and low-end speakers remove people from fast-paced work and can take a nap on the sofa.

 

休息区  摄影:五透

 

总结

 

通过工业感材质(水泥漆、不锈钢、金属网),以及工业化产品(折叠防撞门、吊灯、脚手架等),设计师铺陈了一个字面意义上的“工厂”氛围。走进办公室,这些元素和原始构件低调并存并为“氛围”服务,实现了业主“匀质空间”的构想。同时,在银灰色调基础上,休息区和前厅处引入暖色调的元素及绿植,软化了空间性格,提高了舒适性和空间表情的丰富度。

Through industrial materials (cement paint, stainless steel, metal mesh), and industrial products (folding anti-collision doors, chandeliers, scaffolding, etc.), the designer has laid out a literal "factory" atmosphere. Entering the office, these elements coexist with the original components in a low-key manner and serve the "atmosphere", realizing the owner's concept of "silver homogeneous space". At the same time, based on the silver-gray tone, warm-toned elements and green plants are introduced in the rest area and the front hall to soften the character of the space and improve the comfort and richness of the expression of the space.

 

会议室  摄影:五透
平面图  ©里外工作室

立面图  ©里外工作室

 

完整项目信息

项目名称:LPI广告工作室办公空间

设计单位:里外工作室

设计时间:2021年1月

完成时间:2021年5月

主创设计团队:里外工作室

项目地点:北京市朝阳区东外56号文创园

项目面积:300平方米

摄影:五透

材料:脚手架、银箔、不锈钢、水泥自流平、金属网、镜面

 


 

本文由里外工作室授权有方发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

 

关键词:
办公空间
北京
室内
里外工作室
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。